fbpx
Owsianka z bananem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Owsianka z bananem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 1
czas przygotowania: 15

Składniki

  • 50 g płatków owsianych
  • 250 ml mleka (można użyć mleka roślinnego, np. migdałowego czy owsianego)
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • garść borówek (około 50 g)
  • garść orzechów włoskich (około 30 g), grubo posiekanych
  • opcjonalnie: łyżka miodu lub syropu klonowego do posłodzenia
  • opcjonalnie: odrobina cynamonu dla smaku

Przygotowanie

KROK 1: W rondelku zagotuj mleko. Kiedy zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum.

KROK 2: Do mleka dodaj płatki owsiane i cukier wanilinowy. Co jakiś czas mieszaj, aby uniknąć przypalenia owsianki.

KROK 3: Gdy owsianka zacznie się zagęszczać, dodaj pokrojonego w plasterki banana. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, mieszając, aż owsianka osiągnie pożądaną konsystencję.

KROK 4: Gdy owsianka jest już prawie gotowa, dodaj borówki i posiekane orzechy włoskie. Jeśli chcesz, dodaj również miód lub syrop klonowy dla dodatkowej słodyczy. Wymieszaj delikatnie.

KROK 5: Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone i owsianka jest gotowa, wyłóż ją do miski. Możesz dodać dodatkowe borówki na wierzch, posypać dodatkowymi orzechami i odrobiną cynamonu.

Owsianka z bananem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+