Składniki
- 200g ryżu arborio
- 200 ml wody
- 400 ml mleka 3,2%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 1 łyżeczka aromatu kokosowego Delecta
- 1 łyżka masła
- 500g owoców sezonowych (wiśnie, truskawki, maliny)
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie
KROK 1 - W rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy ryż przez ok. 2 minuty.
KROK 2 - Następnie wlewamy wodę, mieszamy, po dwóch minutach dolewamy mleko, dodajemy cukier z wanilią i łyżeczkę aromatu kokosowego.
KROK 3 - Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, dopóki cały płyn się nie zredukuje.
KROK 4 - W międzyczasie bierzemy ok. 300g owoców, podduszamy z 3 łyżeczkami cukru i gotujemy ok. 5 minut. Jeżeli został Wam dżem wiśniowy, możecie użyć 🙂
KROK 5 - Gotowy ryż układamy w słoiczkach naprzemiennie z ciepłymi owocami.
KROK 6 - Dekorujemy świeżymi owocami sezonowymi.
Owocowy ryż – lekki i pyszny deser dla każdego
Owocowy ryż to delikatny, kremowy deser, który doskonale łączy aksamitną konsystencję gotowanego ryżu z naturalną słodyczą owoców. Można go przygotować na ciepło lub na zimno, co sprawia, że świetnie sprawdza się zarówno jako sycące śniadanie, jak i lekka przekąska. Dzięki dodatkom takim jak mango, truskawki, jagody czy inne dowolne owoce sezonowe każdy kęs jest soczysty i zachwyca owocową świeżością.
Wypróbuj nasz przepis na owocowy ryż!
W naszym przepisie deser na bazie ryżu i owoców jest nie tylko smaczny, ale też efektowny – bo podany w małych słoiczkach, w których każda warstwa układana jest oddzielnie. Sekretem idealnego owocowego ryżu jest odpowiedni dobór ryżu – najlepiej sprawdza się kleisty arborio lub jaśminowy, który po ugotowaniu staje się delikatnie kremowy. Można go przygotować na mleku lub napoju roślinnym, co nadaje mu jeszcze bardziej aksamitnej struktury. Całość można wzbogacić aromatem kokosowym, a zamiast cukru - odrobiną miodu, wanilii lub cynamonu, podkreślając naturalny smak owoców.