20min 4 porcje Średni 30min
Panna cotta z kroplą prosecco i kolorowymi malinami

Panna cotta z kroplą prosecco i kolorowymi malinami

Składniki

Jak przygotować panna cottę z musem malinowym i prosseco?

Inspiruj się włoskimi smakami i stwórz elegancki deser jak z najlepszej kawiarni!

  1. 4 szklanki ustawiamy tak, by stabilnie stały w pozycji pochylonej (np. na tacce z wysokim rantem).
  2. Do garnka wlewamy schłodzoną śmietankę, a następnie ją podgrzewamy.
  3. Wsypujemy zawartość torebki z panna cottą, energicznie mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Po zagotowaniu przelewamy przez sitko o drobnych oczkach i wlewamy do przygotowanych szklanek. Poziom płynu będzie nachylony w stosunku do dna szklanek – chcemy, aby zastygł w taki sposób.
  5. Po wystudzeniu przekładamy delikatnie tackę ze szklankami do lodówki na 4 godziny.
  6. Przed podaniem przygotowujemy sos, łączymy 50 ml prosecco i 75 ml zimnej wody.
  7. Do płynu wsypujemy gotową mieszankę z sosem, energicznie mieszając.
  8. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  9. Nakładamy na zastygniętą panna cottę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 5 minut.
  10. Schłodzony deser przed podaniem dekorujemy garścią kolorowych malin i świeżą miętą.

Linia La Chocolatiere to inspiracja z najlepszych kawiarni. Małe porcje, które pozwolą na chwilę przyjemności. Spróbuj, jakie to proste i pyszne!

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 83
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: