Owocowe marzenie - karpatka malinowa
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 200 g masła
- 625 g malin
- garść malin
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie
Malinowa karpatka jest jak odkrywanie na nowo wspomnień z dzieciństwa. Niby doskonale znamy smak karpatki, ale za każdym kolejnym kęsem znajdujemy coś nowego.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
- Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
- Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- 500 g umytych malin miksujemy blenderem na mus.
- Do połowy musu dodajemy zawartość torebki z kremem i mieszamy, a pozostałą ilość musu gotujemy.
- Do gotującego się purée malinowego wlewamy rozprowadzony proszek z kremem i energicznie mieszamy całość, rozcierając ewentualne grudki.
- Krem studzimy, a następnie miksujemy do gładkości z miękkim tłuszczem.
- Warstwy wystudzonego ciasta przekładamy przygotowanym kremem.
- Wierzch posypujemy cukrem pudrem i wysypujemy pozostałymi malinami i listkami mięty.
- Ozdabiamy pikiem.
I jak Wam smakuje taka wersja karpatki?