45min 12 porcji Łatwy
Babeczki z aronią i bezą
Babeczki z aronią i bezą

Babeczki z aronią i bezą

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 60 ziaren aronii

Dekoracja:

  • 3 duże białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Jak przygotować babeczki z aronią i bezą?

Beza i aronia? To połączenie idealne. Pora wypróbować babeczki z aronią i bezą!

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy olej, aromat waniliowy i mleko, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku waniliowym i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
  3. Do 12 silikonowych foremek nakładamy po jednej łyżce ciasta, a na cieście układamy po 5 aronii.
  4. Do osobnego naczynia wlewamy białka i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy stopniowo, po łyżce, cukier – cały czas ubijając.
  5. Po 3-4 minutach ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
  6. Do foremek, na wierzch ciasta, nakładamy po 1 łyżce piany.
  7. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną, a beza stwardnieje.
  8. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  9. W babeczki wbijamy pik.

Babeczki świetnie smakują z herbatą z malwy w wersji na ciepło lub na zimno. A jeszcze lepiej, jedzone w dobrym towarzystwie.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...