Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 250 ml jogurtu
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 3 jaja
- 100 g cukru trzcinowego
- 125 g rozpuszczonego masła
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 150 g tartych orzechów włoskich Bakalland
- 150 g cukru trzcinowego
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 gruszka; obrana i przekrojona wzdłuż na pół
Przygotowanie
Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec jest jak ciepły letni deszcz. Delikatny smak jogurtowego ciasta przypomina promyki ciepłego słońca na twarzy. A orzechy z gruszką? Cóż, nawet latem deszcz potrafi zaskoczyć!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy jogurt, masło i mieszamy dokładnie.
- Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, po czym dokładnie mieszamy.
- Składniki na masę orzechową mieszamy do momentu w którym osiągnie konsystencję mokrego piasku.
- 3/4 ciasta jogurtowego wlewamy do blachy i posypujemy 1/2 masy orzechowej.
- Wlewamy pozostałe ciasto jogurtowe, a na wierzchu wykładamy połówkę gruszki i posypujemy resztą masy orzechowej.
- Pieczemy około 50 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone.
- Dekorujemy pikiem.
Pyszne zaskoczenie, prawda?