Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Masa orzechowa:Dodatkowo:
  • 1 gruszka; obrana i przekrojona wzdłuż na pół

Przygotowanie

Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec jest jak ciepły letni deszcz. Delikatny smak jogurtowego ciasta przypomina promyki ciepłego słońca na twarzy. A orzechy z gruszką? Cóż, nawet latem deszcz potrafi zaskoczyć!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  4. Dodajemy jogurt, masło i mieszamy dokładnie.
  5. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, po czym dokładnie mieszamy.
  6. Składniki na masę orzechową mieszamy do momentu w którym osiągnie konsystencję mokrego piasku.
  7. 3/4 ciasta jogurtowego wlewamy do blachy i posypujemy 1/2 masy orzechowej.
  8. Wlewamy pozostałe ciasto jogurtowe, a na wierzchu wykładamy połówkę gruszki i posypujemy resztą masy orzechowej.
  9. Pieczemy około 50 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone.
  10. Dekorujemy pikiem.

Pyszne zaskoczenie, prawda?

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy