1h 12 porcji Łatwy
Tarta z galaretką i kremem śmietankowym

Tarta z galaretką i kremem śmietankowym

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

Jak przygotować tartę z galaretką i kremem?

Tarta na klasycznym kruchym cieście to zawsze smaczny pomysł. Z przezroczystą galaretką wygląda wyjątkowo efektownie!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość opakowania z mieszanką do wypieku domowego ciasta wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
  5. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką.
  6. Wykładamy ciastem dno i boki formy – użyliśmy silikonowej w formie kwiatu, zostawiając wysoki brzeg, dzięki czemu tarta będzie wyglądała zjawiskowo.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  8. Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia się proszku.
  9. Ciasto wyjmujemy z foremki i delikatnie nakłuwamy spód.
  10. Wlewamy do środka galaretkę i odkładamy do lodówki na godzinę.
  11. W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, którą nakładamy na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego.
  12. Ciasto wykańczamy orzechami laskowymi i ulubionym pikiem.

Owocowa galaretka musi zastygnąć w lodówce – lepiej sprawdźmy, czy nikt nie dobierze się do niej przed stężeniem. Jest kusząco pyszna!

Średnia: 3,67 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...