Tarta z galaretką i kremem śmietankowym

2 h 12 porcjiŁatwy

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

Pobierz piki

Jak przygotować tartę z galaretką i kremem?

Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła i jaja zagniatam szybko kruche ciasto i odkładam do schłodzenia na 30 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni.

Schłodzone ciasto wałkuję i wykładam nim spód foremki. Użyłam silikonowej w formie kwiatu, zostawiając wysoki brzeg, dzięki czemu tarta będzie wyglądała zjawiskowo. Następnie ciasto przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną w kierunku ciasta), obciążam fasolą i wkładam do piekarnika. Po 20 minutach ściągam folię z fasolą i piekę kolejne 20 minut, do zrumienienia się ciasta.

Gdy ciasto się piecze, galaretki zalewam wrzątkiem w ilości 550 ml i mieszam do rozpuszczenia się proszku. Następnie wyjmuję upieczone ciasto z piekarnika i studzę, po czym wyjmuję z foremki i delikatnie nakłuwam spód. Wlewam do środka galaretkę i odkładam do lodówki na godzinę.

Pora na dekoracje! W wysokim naczyniu ubijam kremówkę z cukrem pudrem, którą nakładam na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego. Ciasto wykańczam orzechami laskowymi.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...