fbpx
Placek śliwkowy z kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Placek śliwkowy z kruszonką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 2.5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g masła
Dodatki:
  • bułka tarta do posypania ciasta
  • śliwki (świeże) przekrojone na pół
  • 2 łyżki grubego cukru trzcinowego do posypania

Przygotowanie

Klasyczne ciasta zawsze się udają, a to w dodatku jest klasycznie pyszne.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Łączymy mąkę, cukier, proszek, sól, dodajemy rozdrobione masło i śmietanę, żółtka i wyrabiamy ciasto.
  4. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blachę, po czym nakłuwamy widelcem.
  5. Kruszonkę wyrabiamy z mąki, cukru i zimnego masła.
  6. Zawijamy kulę w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  7. Posypujemy ciasto bułką tartą i układamy połówki śliwek obok siebie harmonijnie, skórką do dołu.
  8. Posypujemy śliwki cukrem trzcinowym, a na wierzch ścieramy kruszonkę na grubych oczkach tarki.
  9. Pieczemy 40-45 minut lub do momentu, kiedy ciasto ładnie się przyrumieni.
  10. Dekorujemy pikiem.

Ciasto wyśmienicie smakuje z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego ze skórką cytrynową.

Placek śliwkowy z kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+