Składniki
masa
- 2 szklanki cukru
- 200 g płynnego miodu
- ¾ szklanki wody
- ¾ szklanki białek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
- 75 g żurawiny suszonej Bakalland
- 75 g pokrojonych moreli suszonych Bakalland
- 150 g pistacji Bakalland
dodatkowo
- 2 duże wafle
Przygotowanie
KROK 1 - Miód przelewamy do garnka i gotujemy z dodatkiem cukru oraz ¾ szklanki wody, a następnie dodajemy sok z cytryny.
KROK 2 - Białka ubijamy na sztywną pianę, a na koniec cienkim strumieniem wlewamy syrop cały czas ubijając.
KROK 3 - Po dodaniu syropu stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i kontynuujemy ubijanie, aż cała masa zgęstnieje – wówczas zdejmujemy miskę i odstawiamy krem do ostygnięcia.
KROK 4 - Wrzucamy do kremu posiekane kawałki pistacji i bakalie.
KROK 5 - Powstałą masę rozsmarowujemy na waflu, przykrywamy drugim blatem i odstawiamy do zastygnięcia na około 10 godzin. po tym czasie kroimy na kawałki i podajemy.