fbpx
Jagodzianka z Olsztynka - 83 - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Jagodzianka z Olsztynka - 83
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 150

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej poznańskiej
  • 1 saszetka drożdży instant Delecta
  • 180-200 ml mleka
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 5 g soli
Nadzienie:
  • jagody
  • cukier
Do posmarowania:
  • białko

Przygotowanie

Wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Dodaj żółtka i mleko wymieszane z masłem. Wyrabiaj ciasto około 6 minut. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj około minuty. Podziel na 6 części i uformuj z nich kulki. Odstaw przykryte na 15 minut, niech podrosną. Każdą kulkę rozwałkuj na owalny placek. Na środek nałóż łyżkę jagód z cukrem i zamknij brzegi. Bułki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj, niech wyrosną. Posmaruj bułki białkiem. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Jagodzianka z Olsztynka - 83

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+