fbpx
Naleśniki z jabłkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Naleśniki z jabłkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 30

Składniki

Ciasto na naleśniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła (roztopionego)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 duże jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plastry
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 1 łyżka masła
  • Pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, roztopione masło i sól, aż uzyskasz gładkie ciasto na naleśniki. Odstaw na chwilę.

KROK 2: Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłka, cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Duś, aż jabłka zmiękną i lekko się skarmelizują. Odstaw z ognia.

KROK 3: Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor, korzystając z porcji ciasta na naleśniki.

KROK 4: Na każdym naleśniku nałóż porcję jabłek, zwiń lub złóż na pół i przekładaj na talerz.

KROK 5: Podawaj naleśniki na gorąco, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym, wedle uznania.

Naleśniki z jabłkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+