fbpx
Chałka drożdżowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Chałka drożdżowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 190

Składniki

Ciasto drożdżowe na chałkę:

  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 saszetka Drożdży Delecta
  • 60 g cukru drobnego
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g zimnego masła
  • 20 g cukru

Do podania:

  • masło, ulubiony dżem, świeże owoce

Przygotowanie

KROK 1: Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia. Mleko podgrzej, żeby było lekko ciepłe. W dużej misce wymiesza mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Dodaj rozpuszczone masło oraz mleko i wyrób ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz do tego wykorzystać robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego.

KROK 2: Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Z ciasta możesz przygotować jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze. Ciasto na chałkę podziel na 3 lub 4 równe części. Każdą część rozciągnij na długie i cienkie sznurki. Ich końce zlep ze sobą i zapleć je w warkocz.

KROK 3: Chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczkę i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W misce umieść mąkę, zimne masło i cukier i rozetrzyj między palcami. Wyrośniętą chałkę posmaruj mlekiem i posyp kruszonką.

KROK 4: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piecz przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Podawaj z masłem, dżemem i owocami.

Chałka drożdżowa - Delektujemy.pl

Chałka drożdżowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+