Mus truskawkowo-śmietankowy na bezie włoskiej
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Składniki:- 400 g śmietany kremówki
- 400 g truskawek
- 120 g cukru
- 30 g cukru wanilinowego Delecta
- 30 ml wody
- 2 białka jaj
Przygotowanie
Po takim deserze, z takimi życzeniami - ten dzień musi być dobry! Bez okazji, bez powodu - po prostu dobry!
- Do garnka wsypujemy 120 g cukru i zalewamy wodą.
- Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż osiągnie temperaturę około 120 stopni C.
- W osobnej miseczce ubijamy na sztywno białka, pod koniec dodając cukier wanilinowy.
- Do ubitych białek cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy, zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum.
- Krem miksujemy do momentu całkowitego wystudzenia (około 15 minut).
- Śmietanę ubijamy na sztywno.
- 3/4 truskawek blendujemy na mus, zostawiając kilka do dekoracji.
- Śmietanę łączymy z musem truskawkowym i bezą włoską.
- Tak przygotowany krem przekładamy do wysokich pucharków lub szklanek.
- Posypujemy świeżymi truskawkami.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego :)