Mus truskawkowo-śmietankowy na bezie włoskiej

30 min4 porcjeŁatwy

Składniki

Pobierz piki

Wstęp

Po takim deserze, z takimi życzeniami – ten dzień musi być dobry! Bez okazji, bez powodu – po prostu dobry!

Jak przygotować mus truskawkowo-śmietankowy na bezie włoskiej?

Przygotowanie deseru zaczynam od zalania w garnku 140 g cukru wodą. Całość mieszam i gotuję na małym ogniu do momentu, aż osiągnie temperaturę ok. 120 stopni.

W czasie gotowania syropu w osobnej miseczce ubijam na sztywno białka, pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białek cieniutkim strumieniem wlewam syrop cukrowy, zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum. Krem miksuję do momentu całkowitego wystudzenia (ok. 15 minut) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć.

Śmietanę ubijam na sztywno, a 3/4 truskawek blenduję na mus, zostawiając kilka do dekoracji. Śmietanę łączę z musem truskawkowym i bezą włoską. Tak przygotowany krem przekładam do wysokich pucharków lub szklanek i dekoruję świeżymi truskawkami.