Jak przygotować mus czekoladowy z karmelizowana pomarancza?
Mus czekoladowy z pomarańczowym sosem to jeszcze więcej czekolady i kakao. Połączenie z gorzką pomarańczą, nadaje wytrawności, możesz poczuć się jak w eleganckiej kawiarni.
- Do zimnej wody wsyp torebkę z mieszanką na sos, energicznie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Sos przelej do 4 słoiczków i wstaw do lodówki na ok. 5 minut.
- Do garnka wlej schłodzoną śmietankę, a następnie podgrzej.
- Wsyp zawartość torebki z musem, energicznie mieszaj do momentu rozpuszczenia się cząstek czekolady oraz uzyskania gładkiej konsystencji.
- Po zagotowaniu przelej przez sitko o drobnych oczkach, chwilę odczekaj by ostygł i wlej do słoiczków na wcześniej przygotowaną warstwę sosu.
- Po wystudzeniu, wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Karmelizowane pomarańcze przygotuj tuż przed podaniem. Owoc pokrój w plastry.
- Na patelni rozpuść cukier (na palniku o małej mocy, może potrwać to ok. 7 minut, trzeba uważać, aby cukier się nie przypalił) i dodaj plastry pomarańczy, tak by słodki syrop okleił je z dwóch stron.
- Po 2-3 minutach zdejmij z patelni prostu do czekoladowego musu.
Smak inspirowany najlepszymi kawiarniami, nada każdemu deserowi wyjątkowego smaku. Połączenie czekolady i pomarańczy to duet idealny. Ty też możesz zostać wirtuozem deserów w swoim domu.