1h 4 porcje Łatwy 3h 20min
Mus czekoladowy z karmelizowaną pomarańczą

Mus czekoladowy z karmelizowaną pomarańczą

Składniki

Jak przygotować mus czekoladowy z karmelizowana pomarancza?

Mus czekoladowy z pomarańczowym sosem to jeszcze więcej czekolady i kakao. Połączenie z gorzką pomarańczą, nadaje wytrawności, możesz poczuć się jak w eleganckiej kawiarni.

  1. Do zimnej wody wsyp torebkę z mieszanką na sos, energicznie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Sos przelej do 4 słoiczków i wstaw do lodówki na ok. 5 minut.
  3. Do garnka wlej schłodzoną śmietankę, a następnie podgrzej.
  4. Wsyp zawartość torebki z musem, energicznie mieszaj do momentu rozpuszczenia się cząstek czekolady oraz uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Po zagotowaniu przelej przez sitko o drobnych oczkach, chwilę odczekaj by ostygł i wlej do słoiczków na wcześniej przygotowaną warstwę sosu.
  6. Po wystudzeniu, wstaw do lodówki na 4 godziny.
  7. Karmelizowane pomarańcze przygotuj tuż przed podaniem. Owoc pokrój w plastry.
  8. Na patelni rozpuść cukier (na palniku o małej mocy, może potrwać to ok. 7 minut, trzeba uważać, aby cukier się nie przypalił) i dodaj plastry pomarańczy, tak by słodki syrop okleił je z dwóch stron.
  9. Po 2-3 minutach zdejmij z patelni prostu do czekoladowego musu.

Smak inspirowany najlepszymi kawiarniami, nada każdemu deserowi wyjątkowego smaku. Połączenie czekolady i pomarańczy to duet idealny. Ty też możesz zostać wirtuozem deserów w swoim domu.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: