Mus czekoladowo-malinowy

30 min4 porcjeŁatwy

Kojarzycie verine czyli małe deserki, które coraz częściej można dostać w cukierniach, a królują na Pinterest? Zwyczaj ten przywędrował z Francji, gdzie podane w ten sposób desery są bardzo popularne. Idealnie sprawdzą się na pikniku lub jako przekąska w słoiczku na rowerową wycieczkę!

Składniki

Składniki:

Jak przygotować Mus czekoladowo-malinowy?

Czekoladę wraz ze śmietaną umieszczam w rondlu i podgrzewam do rozpuszczania. Następnie studzę i odkładam do lodówki na kilka godzin.

Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijam na sztywno mikserem, za pomocą rózgi. Białko ubijam na sztywno z cukrem wanilinowym i dodaję do masy czekoladowej, a następnie całość mieszam.

Maliny blenduję (kilka zostawiam do dekoracji) i nakładam do słoiczka. Na wierzch kładę masę czekoladową, owoce, tworząc warstwy. Na koniec deser dekoruję listkiem mięty.

Mus świetnie nadaje się do zakręcenia i przeniesienia w koszyku piknikowym 🙂