Jak przygotować mus czekoladowo-malinowy?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Kojarzycie verine czyli małe deserki, które coraz częściej można dostać w cukierniach, a królują na Pinterest? Zwyczaj ten przywędrował z Francji, gdzie podane w ten sposób desery są bardzo popularne. Idealnie sprawdzą się na pikniku lub jako przekąska w słoiczku na rowerową wycieczkę!
- Czekoladę wraz ze śmietaną umieszczamy w rondlu i podgrzewamy do rozpuszczania.
- Następnie studzimy i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno mikserem, za pomocą rózgi.
- Białko ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym i dodajemy do masy czekoladowej, a następnie całość mieszamy.
- Maliny blendujemy (kilka zostawiamy do dekoracji) i nakładamy do słoiczka.
- Na wierzch kładziemy masę czekoladową, owoce, tworząc warstwy.
- Deser wykańczamy listkiem mięty.
- Dekorujemy pikiem.
Mus świetnie nadaje się do zakręcenia i przeniesienia w koszyku piknikowym 🙂