fbpx
Murzynek z jogurtem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Murzynek z jogurtem
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści, odstaw je do przestudzenia. W międzyczasie przygotuj formę do pieczenia (np. keksówkę), smarując ją masłem i posypując odrobiną mąki, aby ciasto nie przywarło.

KROK 2: W misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodaj do niej jogurt naturalny oraz przestudzone masło, dokładnie mieszając. Możesz użyć miksera na niskich obrotach.

KROK 3: Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao do osobnej miski. Dodaj suche składniki do masy jajecznej, mieszając delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, aż do połączenia się składników.

KROK 4: Przelej gotowe ciasto do przygotowanej formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piecz przez około 40-45 minut. Po upływie tego czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe – powinien wyjść suchy.

KROK 5: Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia na około 10 minut. Następnie delikatnie wyjmij z formy i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Dla dodatkowego smaku możesz polać murzynka roztopioną czekoladą deserową.

Murzynek z jogurtem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+