Mrożony deser wiśniowo-czekoladowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Galaretka:
  • 400 g wiśni
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g płatków migdałowych Bakalland
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Dekoracje:
  • mięta

Przygotowanie

Orzeźwiający deser podany w pucharkach to dobre rozwiązanie na upalne, letnie dni.

  1. Świeże wiśnie myjemy i wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny.
  2. Po tym czasie miksujemy owoce z dodatkiem cukru i śmietany, a kilka wiśni pozostawiamy do dekoracji.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek mleka.
  4. Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy (nie mieszamy!), a gdy stanie się płynny dodajemy płatki migdałowe.
  5. Płatki migdałowe karmelizujemy przez 1-2 minuty, następie odstawiamy do ostygnięcia i kruszymy.
  6. Do pucharków nakładamy deser wiśniowy, oblewamy czekoladą i posypujemy migdałową kruszonką.
  7. Przed podaniem dekorujemy miętą, mrożonymi wiśniami i ulubionym pikiem.

Najpyszniejszy deser wyjdzie nam w sezonie na wiśnie. Warto jednak zamrozić nieco owoców i wykorzystać je po sezonie.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy