Mrożony deser wiśniowo-czekoladowy
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Galaretka:- 400 g wiśni
- 50 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżeczek cukru
- 3 łyżki mleka
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 50 g płatków migdałowych Bakalland
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- mięta
Przygotowanie
Orzeźwiający deser podany w pucharkach to dobre rozwiązanie na upalne, letnie dni.
- Świeże wiśnie myjemy i wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny.
- Po tym czasie miksujemy owoce z dodatkiem cukru i śmietany, a kilka wiśni pozostawiamy do dekoracji.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek mleka.
- Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy (nie mieszamy!), a gdy stanie się płynny dodajemy płatki migdałowe.
- Płatki migdałowe karmelizujemy przez 1-2 minuty, następie odstawiamy do ostygnięcia i kruszymy.
- Do pucharków nakładamy deser wiśniowy, oblewamy czekoladą i posypujemy migdałową kruszonką.
- Przed podaniem dekorujemy miętą, mrożonymi wiśniami i ulubionym pikiem.
Najpyszniejszy deser wyjdzie nam w sezonie na wiśnie. Warto jednak zamrozić nieco owoców i wykorzystać je po sezonie.