1h Łatwy 33min
Minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym

Minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym

Składniki

Ciasto

Lukier

Jak przygotować minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym?

Za oknem coraz cieplej, pachnie wiosną! Aż chce się być na jakimś słonecznym wybrzeżu i siedzieć w ogrodzie pomarańczowym… Cóż, spróbujmy osłodzić sobie życie na pomarańczowo w inny sposób!

Jak zrobić minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym

  1. W garnku podgrzewamy mleko i margarynę, do rozpuszczenia. Studzimy, roztwór powinien być letni.
  2. Do wysokiego naczynia wsypujemy mieszankę do wypieku domowego ciasta drożdżowego Delecta, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy mleko z margaryną. Miksujemy świderkami około 5 minut.
  3. Gotową masę przekładamy do form mini-babek.
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Wstawiamy babeczki do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  6. Cukier puder i sok z cytryny podgrzewamy do uzyskania lukru. Oblewamy nim wystygnięte babeczki.
  7. Wierzch babeczek posypujemy cukrem pomarańczowym.
  8. Wbijamy ulubione piki.

Zostało jeszcze jedno zadanie: spakować babeczki do koszyka piknikowego i ruszać w drogę! Nie chce się wychodzić z domu? Można usiąść nawet na balkonie i cieszyć się pierwszym wiosennym słońcem oraz pomarańczową nutą.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...