fbpx
Minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
czas przygotowania: 60

Składniki

CiastoLukier

Przygotowanie

Za oknem coraz cieplej, pachnie wiosną! Aż chce się być na jakimś słonecznym wybrzeżu i siedzieć w ogrodzie pomarańczowym… Cóż, spróbujmy osłodzić sobie życie na pomarańczowo w inny sposób! Jak zrobić minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym

  1. W garnku podgrzewamy mleko i margarynę, do rozpuszczenia. Studzimy, roztwór powinien być letni.
  2. Do wysokiego naczynia wsypujemy mieszankę do wypieku domowego ciasta drożdżowego Delecta, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy mleko z margaryną. Miksujemy świderkami około 5 minut.
  3. Gotową masę przekładamy do form mini-babek.
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Wstawiamy babeczki do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu) około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  6. Cukier puder i sok z cytryny podgrzewamy do uzyskania lukru. Oblewamy nim wystygnięte babeczki.
  7. Wierzch babeczek posypujemy cukrem pomarańczowym.
  8. Wbijamy ulubione piki.

Zostało jeszcze jedno zadanie: spakować babeczki do koszyka piknikowego i ruszać w drogę! Nie chce się wychodzić z domu? Można usiąść nawet na balkonie i cieszyć się pierwszym wiosennym słońcem oraz pomarańczową nutą.

Minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+