Minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym
Trudność:
1 / 3
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową Delecta
Przygotowanie
Za oknem coraz cieplej, pachnie wiosną! Aż chce się być na jakimś słonecznym wybrzeżu i siedzieć w ogrodzie pomarańczowym… Cóż, spróbujmy osłodzić sobie życie na pomarańczowo w inny sposób! Jak zrobić minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym
- W garnku podgrzewamy mleko i margarynę, do rozpuszczenia. Studzimy, roztwór powinien być letni.
- Do wysokiego naczynia wsypujemy mieszankę do wypieku domowego ciasta drożdżowego Delecta, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy mleko z margaryną. Miksujemy świderkami około 5 minut.
- Gotową masę przekładamy do form mini-babek.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Wstawiamy babeczki do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu) około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Cukier puder i sok z cytryny podgrzewamy do uzyskania lukru. Oblewamy nim wystygnięte babeczki.
- Wierzch babeczek posypujemy cukrem pomarańczowym.
- Wbijamy ulubione piki.
Zostało jeszcze jedno zadanie: spakować babeczki do koszyka piknikowego i ruszać w drogę! Nie chce się wychodzić z domu? Można usiąść nawet na balkonie i cieszyć się pierwszym wiosennym słońcem oraz pomarańczową nutą.