Mini torciki piernikowo-żurawinowe - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

W czasie świąt jedzenie jest jedną z najbardziej popularnych aktywności. :) Po sytym obiedzie nie ma już miejsca na tort, ale na mini torcik… Cóż. :)

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczoną i wystudzoną margarynę miksujemy z wodą, jajami i mieszanką do wypieku domowego piernika.
  3. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 45-50 minut. Stan piernika sprawdzamy patyczkiem.
  5. Z piernika wycinamy kawałki w kształcie koła.
  6. W rondelku przez ok. 15 minut gotujemy żurawinę z dżemixem, sokiem jabłkowym i miodem. Następnie blendujemy masę.
  7. Pierniki przecinamy na dwa blaty i przekładamy masą żurawinową.
  8. Rozpuszczamy polewę w gorącej wodzie i oblewamy torciki. Pisaki zanurzamy w całości w gorącej wodzie na 1 min. Kilka razy ugniatamy tubkę do uzyskania jednolitej struktury.
  9. Gdy polewa zastygnie, ozdabiamy Decoradą, Fajnymi Pisakami XXL, orzechami i gałązką choinkową (dokładnie umytą).
  10. W każdy torcik wbijamy ulubiony pik.

Na małą porcję piernika zawsze znajdzie się miejsce! A tak ozdobione torciki dodatkowo będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy