Mini torciki piernikowo-żurawinowe
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie piernika Duża Blacha Delecta
- 3 jaja
- 175 ml wody
- 250 g margaryny lub masła
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- 1 opakowanie posypki smak owocowy Decorada Delecta
- Fajne Pisaki XXL Delecta
- 1 opakowanie suszonej żurawiny Bakalland
- 150 ml soku jabłkowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka Dżemixu 3:1 Delecta
- Orzechy laskowe Bakalland i gałązki choinki do dekoracji
Przygotowanie
W czasie świąt jedzenie jest jedną z najbardziej popularnych aktywności. :) Po sytym obiedzie nie ma już miejsca na tort, ale na mini torcik… Cóż. :)
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Rozpuszczoną i wystudzoną margarynę miksujemy z wodą, jajami i mieszanką do wypieku domowego piernika.
- Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 45-50 minut. Stan piernika sprawdzamy patyczkiem.
- Z piernika wycinamy kawałki w kształcie koła.
- W rondelku przez ok. 15 minut gotujemy żurawinę z dżemixem, sokiem jabłkowym i miodem. Następnie blendujemy masę.
- Pierniki przecinamy na dwa blaty i przekładamy masą żurawinową.
- Rozpuszczamy polewę w gorącej wodzie i oblewamy torciki. Pisaki zanurzamy w całości w gorącej wodzie na 1 min. Kilka razy ugniatamy tubkę do uzyskania jednolitej struktury.
- Gdy polewa zastygnie, ozdabiamy Decoradą, Fajnymi Pisakami XXL, orzechami i gałązką choinkową (dokładnie umytą).
- W każdy torcik wbijamy ulubiony pik.
Na małą porcję piernika zawsze znajdzie się miejsce! A tak ozdobione torciki dodatkowo będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.