Mini serniczki z galaretką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:

Masa serowa:

  • 400 g twarogu sernikowego
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1 - Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

KROK 2 - Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody.  Wylewamy galaretkę do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą. Im niższe naczynie, tym lepiej. Odkładamy do całkowitego zastygnięcia.

KROK 3 - Łączymy składniki na kruche ciasto i zagniatamy. Przygotowujemy foremki na tartaletki i wyklejamy je kruchym ciastem. Na  ciasto wysypujemy na ciasto suchą fasolę lub suchy groch, by dociążyć ciasto. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

KROK 4 - Bazę do serniczków odkładamy na 30 minut do lodówki.

KROK 5 - Wyciągamy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 145 stopni C.

KROK 6 - Blendujemy na gładko składniki na masę serową.

KROK 7 - Wylewamy masę na podpieczone kruche spody i pieczemy około 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 8 - Wycinamy z galaretki koła i układamy na gotowych serniczkach.  Dekorujemy serniczki owocami.

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy