Składniki
Ciasto:
- 180 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 50 g wiórków kokosowych Bakalland
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Masa serowa:
- 400 g twarogu sernikowego
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
Dekoracja:
- 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym Delecta
- 400 ml wody
- owoce w plasterkach
Przygotowanie
KROK 1 - Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
KROK 2 - Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody. Wylewamy galaretkę do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą. Im niższe naczynie, tym lepiej. Odkładamy do całkowitego zastygnięcia.
KROK 3 - Łączymy składniki na kruche ciasto i zagniatamy. Przygotowujemy foremki na tartaletki i wyklejamy je kruchym ciastem. Na ciasto wysypujemy na ciasto suchą fasolę lub suchy groch, by dociążyć ciasto. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
KROK 4 - Bazę do serniczków odkładamy na 30 minut do lodówki.
KROK 5 - Wyciągamy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 145 stopni C.
KROK 6 - Blendujemy na gładko składniki na masę serową.
KROK 7 - Wylewamy masę na podpieczone kruche spody i pieczemy około 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 8 - Wycinamy z galaretki koła i układamy na gotowych serniczkach. Dekorujemy serniczki owocami.