Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typu 550
- 7 g suchych drożdży Delecta
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
- cukier puder
- 1 litr oleju do głębokiego smażenia
- dżem truskawkowy
- 100 gramów truskawek
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
KROK 1: Mąkę przesiej do miski i dodaj suche drożdże. W mleku rozpuść cukier i wlej do miski z mąką.
KROK 2: Dodaj jajko, żółtka, sól i masło. Wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto powinno być dosyć mocno lepkie. Odłóż je do wyrastania na 30 minut do nagrzanego na 30 stopni piekarnika. Miskę przykryj czystą ściereczką bawełnianą.
KROK 3: Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 30 mniejszych części i uformuj kulki. Pączki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
KROK 4: Rozgrzej olej do smażenia pączków. Jego temperatura powinna wynosić 175 stopni.
KROK 5: Uformowane pączki kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż je na rumiano ok. minuty na stronę. Jeśli pączki będą się przypalały, zmniejsz moc palnika. Usmażone pączki połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe i schłodzone pączki oprósz cukrem pudrem.
KROK 6: Przygotuj rękaw i szprycę cukierniczą oraz dżem do nadziewania pączków. Przy użyciu szprycy, nadziewaj pączki dżemem truskawkowym. Pączki udekoruj truskawkami.