fbpx

Przepis od SŁODKI TEMAT

Mini pączki z kremem amaretto - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mini pączki z kremem amaretto
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 18
czas przygotowania: 30

Składniki

Krem:

  • 70 g mlecznej czekolady
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%
  • 150 g mascarpone
  • 1/3 łyżeczki naturalnego olejku Amaretto Delecta

Pączki:

  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru migdałowego Delecta lub domowego cukru migdałowego ( na 500 g drobnego cukru daj łyżeczkę olejku Amaretto Delecta )
  • 160 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • 50 g wiórków czekoladowych
  • migdały

Do smażenia:

  • 1 litr oleju rzepakowego

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj bazę kremu - ganache czekoladowy. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekolady. Wstaw do lodówki na kilka godzin. 
 
KROK 2: Jeśli chcesz wykorzystać domowy cukier migdałowy to wymieszaj drobny cukier z olejkiem i szczelnie zamknij w słoiku.
 
KROK 3: Olej wlej do wyższego garnka o mniejszej średnicy i rozgrzej go do Ok. 150 - 170 stopni ( pączki powinny w nich swobodnie pływać nie dotykając dna garnka). Ser rozgnieć, dodaj jajka, cukier i mąkę wymieszaną z sodą. Wszystkie składniki połącz. Zwilż lekko łyżkę i dłonie oliwą. Nakładaj ciasto wielkości orzecha włoskiego i formuj w dłoniach pączki. Kładź je na rozgrzanych olej i na małej mich palnika smaż Ok. 7-10 minut. W czasie smażenia będą się swobodnie obracać.  Usmażone pączki odsącz na ręczniku papierowym i jeszcze gorące obtocz w cukrze cynamonowym - wystudź. 
 
KROK 4: Przygotuj krem. Ganache zmiksuj na sztywno z mascarpone. Dodaj olejku i ponownie zmiksuj. W pączkach zrób niewielkie wgłębienia i nałóż za pomocą małej tylki krem. Posyp pączki wiórkami czekoladowymi i udekoruj migdałami. 

Mini pączki z kremem amaretto

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+