Mimosa cupcakes - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 180 ml szampana
  • 200 g sera mascarpone
  • 100 g cukru pudru

Dekoracja:

  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
  • plasterki pomarańczy

Przygotowanie

KROK 1 - Przygotowujemy blaszkę na babeczki wyłożoną papilotkami, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).

KROK 2 - W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

KROK 3 - W drugiej misce ubijamy masło na krem, a następnie dosypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach kolejne 2-3 minuty.

KROK 4 - Do kremu dodajemy białka jajek i ekstrakt waniliowy, całość miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy do masy skórkę cytrynową i wlewamy śmietanę.

KROK 5 - Mieszając krem na wolnych obrotach, dodajemy stopniowo suche składniki do momentu, aż masa będzie gładka.

KROK 6 - Do masy dodajemy sok pomarańczowy i szampana, całość delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do papilotek.

KROK 7 - Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy.

KROK 8 - Do rondla wlewamy szampana i gotujemy do momentu, aż jego ilość zredukuje się do ¼. Odstawiamy do ostygnięcia.

KROK 9 - W misce ubijamy ser mascarpone, a następnie dodajemy cukier puder i odparowanego szampana.

KROK 10 - Krem wykładamy na babeczki łyżką lub szprycą cukierniczą.

KROK 11 - Wierzch dekorujemy skórką pomarańczową, plastrami pomarańczy.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy