Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Delecta
- 115 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 3 białka
- 2 łyżki skórki cytrynowej
- 80 g tłustej śmietany 30%
- 30 ml soku pomarańczowego
- 120 ml szampana (lub musującego białego wina jak Prosseco czy Cava)
Krem:
- 180 ml szampana
- 200 g sera mascarpone
- 100 g cukru pudru
Dekoracja:
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
- plasterki pomarańczy
Przygotowanie
KROK 1 - Przygotowujemy blaszkę na babeczki wyłożoną papilotkami, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
KROK 2 - W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
KROK 3 - W drugiej misce ubijamy masło na krem, a następnie dosypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach kolejne 2-3 minuty.
KROK 4 - Do kremu dodajemy białka jajek i ekstrakt waniliowy, całość miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy do masy skórkę cytrynową i wlewamy śmietanę.
KROK 5 - Mieszając krem na wolnych obrotach, dodajemy stopniowo suche składniki do momentu, aż masa będzie gładka.
KROK 6 - Do masy dodajemy sok pomarańczowy i szampana, całość delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do papilotek.
KROK 7 - Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy.
KROK 8 - Do rondla wlewamy szampana i gotujemy do momentu, aż jego ilość zredukuje się do ¼. Odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 9 - W misce ubijamy ser mascarpone, a następnie dodajemy cukier puder i odparowanego szampana.
KROK 10 - Krem wykładamy na babeczki łyżką lub szprycą cukierniczą.
KROK 11 - Wierzch dekorujemy skórką pomarańczową, plastrami pomarańczy.