fbpx
Mimosa cupcakes - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mimosa cupcakes
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 180 ml szampana
  • 200 g sera mascarpone
  • 100 g cukru pudru

Dekoracja:

  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
  • plasterki pomarańczy

Przygotowanie

KROK 1 - Przygotowujemy blaszkę na babeczki wyłożoną papilotkami, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).

KROK 2 - W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

KROK 3 - W drugiej misce ubijamy masło na krem, a następnie dosypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach kolejne 2-3 minuty.

KROK 4 - Do kremu dodajemy białka jajek i ekstrakt waniliowy, całość miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy do masy skórkę cytrynową i wlewamy śmietanę.

KROK 5 - Mieszając krem na wolnych obrotach, dodajemy stopniowo suche składniki do momentu, aż masa będzie gładka.

KROK 6 - Do masy dodajemy sok pomarańczowy i szampana, całość delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do papilotek.

KROK 7 - Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy.

KROK 8 - Do rondla wlewamy szampana i gotujemy do momentu, aż jego ilość zredukuje się do ¼. Odstawiamy do ostygnięcia.

KROK 9 - W misce ubijamy ser mascarpone, a następnie dodajemy cukier puder i odparowanego szampana.

KROK 10 - Krem wykładamy na babeczki łyżką lub szprycą cukierniczą.

KROK 11 - Wierzch dekorujemy skórką pomarańczową, plastrami pomarańczy.

Mimosa cupcakes

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+