Mimosa cupcakes

1 h 30 min12 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • ¼ łyżeczki soli
  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 białka jajek L
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki skórki cytrynowej
  • opcjonalnie 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
  • 80 g tłustej śmietany
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • 120 ml szampana (lub musującego białego wina jak Prosseco czy Cava)

Krem:

  • 180 ml szampana
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru

Pobierz piki

Jak przygotować mimosa cupcakes?

Na początek przygotowuję 2 miski i nagrzewam piekarnik do 180 stopni, a blaszkę na babeczki wykładam papilotkami. Kiedy piekarnik nabiera temperatury zabieram się za przygotowanie ciasta.

W jednej misce łączę suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce ubijam masło mikserem na wysokich obrotach, aż będzie kremowe. Dodaję cukier i ubijam na najwyższych obrotach kolejne 2-3 minuty. Dodaję białka jajek i ekstrakt waniliowy, ubijając tym razem na średnich obrotach. Następnie wsypuję do masy skórkę cytrynową i wlewam śmietanę. Mieszając na wolnych obrotach, dodaję stopniowo suche składniki do momentu wymieszania się i odstawiam mikser. Do masy dodaję sok pomarańczowy i szampana. Całość delikatnie mieszam łyżką i przekładam do papilotek. Babeczki piekę 20 minut, po czym wyjmuję z piekarnika i całkowicie studzę.

Pora na przygotowanie kremu! Wlewam szampana do rondla i gotuję aż jego ilość zredukuje się do ¼, po czym odstawiam do ostygnięcia. W mikserze za pomocą rózgi ubijam serek mascarpone na wysokich obrotach, dodając cukier puder a na koniec odparowanego szampana. Tak przygotowany krem wykładam na babeczki.

Całość dekoruję skórką pomarańczową i plastrami pomarańczy.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...