Składniki
Ciasto:
- 1 jajko
- 100 gramów margaryny/ masła
- 1 opakowanie ciasta kruchego z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta
Masa budyniowa:
- 1 opakowanie masy karmelowej z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta
- 125 ml mleka
- 250 ml zimnej śmietanki 30%
- 1-2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- migdały
- płatki migdałowe
- Pisak z lukrem do dekorowania ciasta z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
Przygotowanie
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 190 stopni (góra-dół). Zawartość torebki z ciastem przesyp do miski. Dodaj jajko oraz margarynę/ masło. Miksuj przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach. Ciasto zagnieć do połączenia się składników.
KROK 2: Z ciasta uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, włóż na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto podziel na dwie części: mniejszą i większą. Większa część rozwałkuj, na podsypanym mąką blacie, na grubość ok. 6 mm. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj kulki wielkości orzecha laskowego. Układaj jedną obok drugiej, tak aby utworzyły rant ciasta. Środek ciasta ponakłuwaj widelcem.
KROK 3: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 24 minut. Wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia.
KROK 4: Torebkę z masą budyniową wymieszaj z zimnym mlekiem i cukrem. Dodaj do gotującej się śmietany i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
KROK 5: Ciepłą masę budyniową wylej na ostudzone ciasto i wyrównaj.
KROK 6: Udekoruj mazurek migdałami, płatkami migdałów oraz dołączonym do zestawu pisakiem*.
*Pisak umieść w gorącej wodzie (nakrętką do dołu) na 1 minutę. Tubkę z lukrem ugnieć kilka razy do uzyskania jednolitej masy.
Mazurek możesz kupić w sklepach sieci Dino oraz we Frisco.