fbpx
Mazurek malinowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurek malinowy
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Na spód:

Nadzienie:

  • 140 g dżemu malinowego

Polewa:

Przygotowanie

KROK 1: W misce umieść zawartość torebki z ciastem, masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania kruszonki, następnie zagnieć jednolite ciasto. Uformuj je w kulę. owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut. 

KROK 2: Na papierze do pieczenia odrysuj kształt dużego jajka o szerokości ok. 22 cm i wytnij wzór. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, przyłóż przygotowany wzór i wytnij mazurek w kształcie jajka. Z pozostałych skrawków ciasta uformuj wałek i przyklej do ciasta, aby utworzyć rant. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut, następnie ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz ok. 15 minut, ostudź.

KROK 3: Śmietankę podgrzej w rondelku prawie do wrzenia i dodaj kropelki z białek czekolady. Odstaw na 2 minuty, następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Dodaj odrobinę różowego barwnika i wymieszaj.

KROK 4: Spód mazurka posmaruj dżemem malinowym i wylej na niego polewę czekoladową. Udekoruj liofilizowanymi malinami i bezikami. Wstaw do lodówki do stężenia.

Mazurek malinowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Małgorzata

12-04-2025

Ocena:

Bardzo szybki przepis i smacznie wygląda dziękuje

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+