Składniki
Na spód:
- 1 opakowanie Ciasta kruchego Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
Nadzienie:
- 140 g dżemu malinowego
Polewa:
- 2 opakowania Kropelek z białej czekolady Delecta
- 80 ml śmietanki 30% tłuszczu
- Dekoracja:
- Liofilizowane maliny
- Małe beziki
Przygotowanie
KROK 1: W misce umieść zawartość torebki z ciastem, masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania kruszonki, następnie zagnieć jednolite ciasto. Uformuj je w kulę. owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.
KROK 2: Na papierze do pieczenia odrysuj kształt dużego jajka o szerokości ok. 22 cm i wytnij wzór. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, przyłóż przygotowany wzór i wytnij mazurek w kształcie jajka. Z pozostałych skrawków ciasta uformuj wałek i przyklej do ciasta, aby utworzyć rant. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut, następnie ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz ok. 15 minut, ostudź.
KROK 3: Śmietankę podgrzej w rondelku prawie do wrzenia i dodaj kropelki z białek czekolady. Odstaw na 2 minuty, następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Dodaj odrobinę różowego barwnika i wymieszaj.
KROK 4: Spód mazurka posmaruj dżemem malinowym i wylej na niego polewę czekoladową. Udekoruj liofilizowanymi malinami i bezikami. Wstaw do lodówki do stężenia.
Małgorzata
12-04-2025
Ocena:
Bardzo szybki przepis i smacznie wygląda dziękuje