Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Ciasto kruche Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła lub margaryny
Wierzch:
Przygotowanie
KROK 1 - Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajko oraz masło lub margarynę pokrojoną w kostkę. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.
KROK 2 - Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 6-7 mm.
KROK 3 - Wykrój kształt prostokąta o wymiarach 25 x 35 cm lub wielkanocnego jajka. Z odciętych brzegów ciasta wykonaj rant - dłońmi uformuj z niego wałek, a następnie ułóż go na brzegach.
KROK 4 - Przyciskaj widelcem, aby spłaszczyć wałek i utworzyć ozdobny wzór.
KROK 5 - Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i piecz ok. 20 minut do jasnozłotego koloru. Odstaw do wystygnięcia.
KROK 6 - Na gotowy spód nałóż kajmak i rozsmaruj równomiernie. Suszone morele pokrój w paseczki.
KROK 7 - Na kajmaku ułóż wzór z bakalii formując z nich np. kwiatki, bazie lub ozdobne szlaczki.
KROK 8 - Przed podaniem wstaw w chłodne miejsce, aby kajmak nieco stężał.