Mazurek kajmakowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 55 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

KROK 1 - Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajko oraz masło lub margarynę pokrojoną w kostkę. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.

KROK 2 - Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 6-7 mm.

KROK 3 - Wykrój kształt prostokąta o wymiarach 25 x 35 cm lub wielkanocnego jajka. Z odciętych brzegów ciasta wykonaj rant - dłońmi uformuj z niego wałek, a następnie ułóż go na brzegach.

KROK 4 - Przyciskaj widelcem, aby spłaszczyć wałek i utworzyć ozdobny wzór.

KROK 5 - Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i piecz ok. 20 minut do jasnozłotego koloru. Odstaw do wystygnięcia.

KROK 6 - Na gotowy spód nałóż kajmak i rozsmaruj równomiernie. Suszone morele pokrój w paseczki.

KROK 7 - Na kajmaku ułóż wzór z bakalii formując z nich np. kwiatki, bazie lub ozdobne szlaczki.

KROK 8 - Przed podaniem wstaw w chłodne miejsce, aby kajmak nieco stężał.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy