fbpx
Mazurek babci Marysi - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurek babci Marysi
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:

Przygotowanie

Wielkanocne mazurki mają to do siebie, że istnieje nieskończona ilość wariacji na ich temat i każda smakuje wyjątkowo. W szczególności te maleńkie, które chciałoby się schrupać od razu po upieczeniu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210°C (bez termoobiegu).
  2. Wyrabiamy na stolnicy mąkę, dodając posiekaną margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i żółtko.
  3. Ciasto wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
  4. Po wyjęciu rozwałkujemy je na grubość około 5 mm i przekładamy do średnich okrągłych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy około 20 minut.
  6. Ostudzone spody mazurków smarujemy dżemem, powidłami lub masą krówkową.
  7. Dekorujemy polewą, migdałami, rodzynkami lub innymi dodatkami według własnych upodobań.
  8. Ozdabiamy pikiem.

Dodatkową zaletą małych mazurków jest to, że jednego można zjeść od razu, a drugiego w Wielkanoc.

Mazurek babci Marysi

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+