Składniki
Spód:
- 1 ciasto kruche Delecta
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
Krem chałwowy:
- 250 g mascarpone
- 100 g chałwy waniliowej
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
- 200 g konfitury z czarnej porzeczki
- wiórki z czekolady, sezamki, jajeczka czekoladowe
Przygotowanie
KROK 1: W misce umieść zawartość torebki z ciastem, masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania kruszonki, następnie zagnieć jednolite ciasto. Uformuj je w kulę. owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.
KROK 2: Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem. Ciasto kruche wyjmij z lodówki i rozwałkuj je na placek większy od formy. Wylep nim dno i boki formy, odetnij nadmiar ciasta. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na 60 minut. Następnie piecz 20 minut w 190 stopniach C, aż spód się zezłoci.
KROK 3: W rondelku umieść mascarpone, pokruszoną chałwę oraz kawę rozpuszczalną. Podgrzej na małym ogniu często mieszając do uzyskania jednolitej masy.
KROK 4: Dodaj pokrojoną w kostkę białą czekoladę, zostaw na dwie minuty, po czym wymieszaj na gładki krem. Odstaw na 10 minut do ostudzenia.
KROK 5: Spód z kruchego ciasta posmaruj konfiturą, następnie wylej krem chałwowy i wyrównaj. Udekoruj czekoladą, sezamkami i jajeczkami czekoladowymi.