Mazurek chałwowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Spód:

Krem chałwowy:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • 200 g konfitury z czarnej porzeczki
  • wiórki z czekolady, sezamki, jajeczka czekoladowe

Przygotowanie

KROK 1: W misce umieść zawartość torebki z ciastem, masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania kruszonki, następnie zagnieć jednolite ciasto. Uformuj je w kulę. owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.

KROK 2: Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem. Ciasto kruche wyjmij z lodówki i rozwałkuj je na placek większy od formy. Wylep nim dno i boki formy, odetnij nadmiar ciasta. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na 60 minut. Następnie piecz 20 minut w 190 stopniach C, aż spód się zezłoci.

KROK 3: W rondelku umieść mascarpone, pokruszoną chałwę oraz kawę rozpuszczalną. Podgrzej na małym ogniu często mieszając do uzyskania jednolitej masy.

KROK 4: Dodaj pokrojoną w kostkę białą czekoladę, zostaw na dwie minuty, po czym wymieszaj na gładki krem. Odstaw na 10 minut do ostudzenia.

KROK 5: Spód z kruchego ciasta posmaruj konfiturą, następnie wylej krem chałwowy i wyrównaj. Udekoruj czekoladą, sezamkami i jajeczkami czekoladowymi.

Mazurek chałwowy - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy