fbpx
Brownie dla niepokonanych - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Brownie dla niepokonanych
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Dodatek (opcjonalnie):
  • lody waniliowe

Przygotowanie

Brownie to najlepsze ciasto do kawy, a do tego bardzo proste. Każdy fan czekolady (i nie tylko) musi go spróbować.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  3. Do osobnej miski przesiewamy kakao, mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Mieszamy.
  4. Łączymy zawartość obu misek i starannie mieszamy. Nie przejmujemy się, że ciasto stanie się gęste.
  5. Wbijamy po jednym jaju i po każdym dokładnie mieszamy. Przy czwartym uzyskamy lśniącą masę.
  6. Wykładamy formę pergaminem. Wlewamy na nią ciasto i pieczemy 20 minut w piekarniku.
  7. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe, wbijając patyczek. Nie powinien być oblepiony ciastem, ale też nie całkiem suchy.
  8. Wyjmujemy ciasto i studzimy.
  9. Wkładamy brownie do lodówki na 2 godziny przed podaniem.
  10. Podajemy ciasto pokrojone w prostokąty z lodami waniliowymi.
  11. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.

W duecie z lodami waniliowymi zyskamy perfekcyjne wyważenie słodkiego i orzeźwiającego smaku.

Brownie dla niepokonanych to przepyszne ciasto czekoladowe, które idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci każdego fana czekolady. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, a dzięki dodatkowi lodów waniliowych, zyskuje doskonały balans między słodkością a orzeźwieniem. Podczas pieczenia brownie uzyskuje idealną konsystencję - miękkie wnętrze i lekko chrupiącą skórkę. To deser, który z pewnością podbije serca domowników i gości.

Przygotowanie tego brownie jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy połączyć roztopioną czekoladę z masłem, cukrem, jajkami i mąką. Po wymieszaniu wszystkich składników, masa trafia do piekarnika, gdzie w ciągu kilkudziesięciu minut przekształca się w aromatyczne ciasto. Ważne jest, aby nie piec go zbyt długo, dzięki czemu wnętrze pozostanie przyjemnie wilgotne, a wierzch delikatnie chrupiący.

Podawane z kulką lodów waniliowych, brownie dla niepokonanych tworzy niezrównany duet smakowy, który zadowoli każdego łasucha. To ciasto doskonale komponuje się również z owocami, bitą śmietaną czy polewą czekoladową. Jest to deser, który z pewnością podbije serca wszystkich domowników i gości.

Dobra rada:

Aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak czekolady, dodaj do ciasta szczyptę soli morskiej oraz kilka kropel ekstraktu z wanilii. Możesz także dodać garść posiekanych orzechów lub kawałki czekolady do masy przed pieczeniem. Dzięki temu brownie będzie miało dodatkową teksturę i głębię smaku, które doskonale uzupełnią jego wilgotne wnętrze i chrupiącą skórkę.

Brownie dla niepokonanych

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+