45min 12 porcji Łatwy
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30%

Jak przygotować ciasto czekoladowe z malinami?

Czekolada i maliny to duet idealny – słodki, ale przełamany smakiem owoców. Nie ma na świecie osoby, która nie będzie zachwycona tym ciastem!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej.
  3. Jaja ubijamy, dodajemy cukier i masło. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
  4. Łączymy z rozpuszczoną czekoladą i dodajemy połowę malin. Mieszamy.
  5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
  6. Pieczemy 18 minut w rozgrzanym piekarniku.
  7. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy i dodajemy śmietankę.
  8. Polewamy ciasto i dekorujemy je resztką malin.
  9. W gotowe ciasto wbijamy ulubione piki.

Maliny to owoce, na które sezon trwa dość krótko – czym prędzej trzeba więc upiec to przepyszne ciasto i zachwycić domowników.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: