Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 3 jaja (2 całe i żółtko)
- 80 g cukru
- 180 ml mleka
- 80 g masła
- 5 g drożdży instant Delecta
- 1 płaska łyżeczka soli
- 250 g maku niebieskiego Bakalland
- 2 jaja
- 100 g miodu
- 50 g rodzynek Bakalland
- 100 g cukru pudru
- woda
- białko
Przygotowanie
Makowiec to tradycyjne danie wigilijne kuchni polskiej, zaś odsłonę warszawską wyróżnia ściśle zwarta struktura. Jak podają ludowe wierzenia, mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy około 10 minut.
- Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Ugotowany i odsączony mak mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach dwa razy.
- Mieszamy z jajami, miodem i sparzonymi rodzynkami.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i smarujemy białkiem.
- Nakładamy na całą powierzchnię mak z bakaliami.
- Zwijamy w roladę i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około 45 minut.
- Do cukru pudru dolewamy troszkę wody i energicznie mieszamy trzepaczką, by powstała gęsta, lejąca masa.
- Polewamy lukrem ostudzone ciasto.
- Dekorujemy pikiem.
Pieczmy zatem makowce nie tylko na święta!