Składniki
- 500 g maku niebieskiego Bakalland
- 1 litr mleka
- 7 dużych jaj w temperaturze pokojowej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 400 g cukru pudru
- 5 łyżek kaszy manny
- 600 g jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 200 g bakalii (np. skórki pomarańczowej, śliwek, rodzynek)
- 1 łyżka miodu
- kilka kropli aromatu migdałowego Delecta
- polewa smak mleczna czekolada Delecta
- skórka pomarańczowa i migdał do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1: Mak wsyp do garnka, zalej mlekiem, następnie gotuj przez godzinę. Po ugotowaniu mak odcedź i zmiel dwukrotnie przez maszynkę z najmniejszym sitkiem.
KROK 2: Jajka rozdziel na białka i żółtka. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Większe bakalie drobno posiekaj.
KROK 3: Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, nadal miksując. Nie przerywając miksowania, dodawaj po łyżce maku na zmianę z kaszą manną. Do masy dodaj jabłka, proszek do pieczenia, posiekane bakalie, miód oraz aromat migdałowy. Wszystko razem zmiksuj.
KROK 4: Białka ubij na sztywną pianę i partiami delikatnie wmieszaj do masy makowej.
KROK 5: Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 × 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C.
KROK 6: Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Polej polewą smak mleczna czekolada i udekoruj bakaliami.