fbpx
Ciasto leśny mech z malinową pianką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto leśny mech z malinową pianką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 600 g malin
  • 2 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 2 łyżki wody
  • białka z 3 jaj
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 120 g cukru pudru

Przygotowanie

Efektownie wyglądające ciasto smakuje równie dobrze, a apetyczna pianka to w całym deserze kropka nad i w smaku.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem.
  3. Masę przelewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  4. Ostrym nożem odkrajamy z wierzchu plaster ciasta (ok. 1/3 wysokości) i kruszymy go na drobne kawałeczki przypominające kruszonkę.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
  6. Maliny blendujemy i umieszczamy w rondu, a następnie podgrzewamy.
  7. Żelatynę dodajemy do malin i miksujemy całość blenderem.
  8. Podgrzewamy całość jeszcze chwilę i odstawiamy z ognia do wystudzenia.
  9. Białka ubijamy na sztywno, a w osobnym naczyniu chłodną śmietankę.
  10. W miseczce mieszamy wodę z zawartością torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę.
  11. Miksturę dodajemy do śmietanki.
  12. Białka łączymy z ostudzonym musem malinowym, a następnie przekładamy do ubitej śmietanki i razem miksujemy na najniższych obrotach.
  13. Ciasto umieszczamy w foremce, w której je upiekliśmy, wylewamy na wierzch masę malinową, a wierzch posypujemy zieloną kruszonką.
  14. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  15. Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.

Proste ciasto najlepiej przygotować dla gości - będą zachwyceni jego wyglądem!

Ciasto leśny mech z malinową pianką - Delektujemy.pl

Ciasto leśny mech z malinową pianką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+