Lody figowe

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 24h
  • 0
Lody figowe

Lody figowe

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 24h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Nadzienie:

Dekoracje:

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Przygotowanie lodów figowych wbrew pozorom nie jest trudne. Warto spróbować wykonać je samodzielnie, zamiast kupować gotowe w sklepie.

  1. Figi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy końcówkę (nie obieramy!).
  2. Kroimy figi w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
  3. Dolewamy wodę, miód, aromat rumowy i dosypujemy cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny.
  4. Całość dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, aż owoce się rozpadną i będą bardzo miękkie.
  5. Patelnie odstawiamy i studzimy masę.
  6. Kiedy masa figowa będzie wystudzona, blendujemy ją na gładki krem, a następnie dodajemy śmietanę i sok z cytryny.
  7. Miksujemy całość do połączenia składników i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia masy (lub na 30 min do zamrażarki).
  8. Masę figową wlewamy do maszyny do lodów* i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  9. Przed podaniem lody dekorujemy płatkami migdałowymi.
  10. W gotowe lody wbijamy dekoracyjny pik.

Orzeźwiający deser idealny na lato!

 

*Lody można przygotować także bez maszyny – masę należy przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki co najmniej na 24 h. Co 2-3 h lody należy wyjąć i rozbić kryształki lodu.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 43