Letnie drożdżowe z rabarbarem
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
150 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Duża Blacha Delecta
- 300 ml mleka
- 350 g rabarbaru
- 3 jajka
- 100 g stopionego masła ;4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 35 g masła
- 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Delecta
Przygotowanie
Rabarbar jeszcze znajdziecie w sklepie, więc czas na przepyszne ciasto drożdżowe z tym owocem.
- Rabarbar obieramy, kroimy na pasku długość ok. 6 cm, posypujemy cukrem, odstawiamy na bok.
- Przygotowujemy kruszonkę: zagniatamy mąkę i cukier z masłem, rozkruszamy, dodajemy cukier ze skórką cytrynową i zagniatamy całość, odkładamy do lodówki.
- Wlewamy do garnka mleko, dokładamy masło. Razem podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy. Roztwór powinien być lekko ciepły (maks. temp. 40 stopni C).
- Wsypujemy zawartość opakowania z mieszanką do domowego ciasta do wysokiego naczynia, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy mleko z masłem.
- Miksujemy (mieszadła hak lub świderki) około 5 minut.
- Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 25 x 35 cm, układamy paski rabarbaru i posypujemy kruszonką.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180 stopni C około 40–50 minut, do złocistego koloru kruszonki (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone).
Lato to ciasto drożdżowe z owocami, a kiedy jest to rabarbar to lato w pełni.