Legumina makowa - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Leguminy to sztandarowe desery polskiej kuchni. Wersja kujawska, z makiem, migdałami, miodem i śmietaną to obowiązkowy punkt na wigilijnym stole w wielu domach na Kujawach i Pomorzu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ubijamy białka na sztywną pianę.
  4. W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodajemy mak, posiekane migdały, bułkę tartą, a następnie delikatnie i stopniowo dodajemy pianę.
  6. Przekładamy makową masę do foremki i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).
  7. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
  8. Upieczoną leguminę polewamy lukrem.
  9. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Na szczęście nie trzeba czekać aż do świąt Bożego Narodzenia, aby przygotować to pyszne danie.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy