Składniki
Ciasto:- 50 g mielonego maku Bakalland
- 200 g cukru
- 120 g posiekanych migdałów Bakalland
- 6 jaj (oddzielne białka i żółtka)
- 110 g tartej bułki
- masło do smarowania formy
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie
Leguminy to sztandarowe desery polskiej kuchni. Wersja kujawska, z makiem, migdałami, miodem i śmietaną to obowiązkowy punkt na wigilijnym stole w wielu domach na Kujawach i Pomorzu.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ubijamy białka na sztywną pianę.
- W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy mak, posiekane migdały, bułkę tartą, a następnie delikatnie i stopniowo dodajemy pianę.
- Przekładamy makową masę do foremki i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).
- 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
- Upieczoną leguminę polewamy lukrem.
- Dekorujemy ulubionymi pikami.
Na szczęście nie trzeba czekać aż do świąt Bożego Narodzenia, aby przygotować to pyszne danie.