fbpx
Lawendowa karpatka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Lawendowa karpatka
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • 3 łyżki kakao
Nadzienie:Dekoracja:
  • 250 g świeżych jeżyn
  • kwiaty lawendy

Przygotowanie

Zapach lawendowych bukietów sprawdza się nie tylko w dekoracji wnętrz, ale również...w cukiernictwie! Lawendowa karpatka to idealny przepis na parapetówkę.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Dwie tortownice o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozprowadzamy w tortownicy tak, by powstały 2 blaty.
  6. Każdy z blatów wypiekamy przez 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek, całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem odstawiamy do wystudzenia, a gdy osiągnie temperaturę pokojową, miksujemy z miękkim tłuszczem i dodajemy na koniec suszone kwiaty lawendy.
  10. Wystudzony blat układamy na paterze, następnie wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  11. Wierzch wykańczamy świeżymi jeżynami, płatkami migdałów i kwiatami lawendy.
  12. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Lawendowa karpatka - Delektujemy.pl

Lawendowa karpatka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Antonina

06-07-2023

Ocena:

Idealne na ciepłe dni i łatwe do przygotowania, polecam:)

Ola

06-07-2023

Ocena:

Łatwe do przygotowania i każdemu bardzo smakowało. Zachęcam do spróbowana:)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+