Składniki
Ciasto:- 200 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 40 g cukru
- 15 g cukru wanilinowego Delecta
- 1 żółtko
- 100 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
- 1.5 kg jabłek
- 80 g miodu
- 55 g masła
Przygotowanie
Każdy kto zaczyna swoją przygodę z wypiekami, prędzej czy później ma do czynienia z kruchym z jabłkami. Dlaczego? Bo to ciasto jest wyjątkowo proste i pyszne jednocześnie.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszamy w misce suche składniki.
- Dodajemy masło, żółtko i zaczynamy wyrabiać ciasto.
- Dodajemy tyle śmietany, ile będzie potrzeba, aby połączyć wszystkie składniki.
- Szybko wyrabiamy ciasto na gładką masę.
- Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Przekrawamy jabłka na pół, a następnie każdą połówkę kroimy w cienkie plasterki.
- W rondelku podgrzewamy miód z masłem i gotujemy, aż masy się połączą.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy dno formy.
- Pieczemy około 25 minut do zarumienienia.
- Wyjmujemy spód, a na wierzchu układamy plasterki jabłka.
- Polewamy jabłka masą miodowo-maślaną i pieczemy przez kolejne 15 minut.
- Jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy pikiem.
Po prostu palce lizać!