Ciasto z budyniem i pijanymi owocami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 15min
  • 15 porcji
  • 2h
  • 0
Ciasto z budyniem i pijanymi owocami
Ciasto z budyniem i pijanymi owocami

Ciasto z budyniem i pijanymi owocami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 15min
  • 15 porcji
  • 2h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Na masę budyniową:

  • 3/4 l mleka
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego Delecta
  • 1 szklanka wiśni z likieru lub świeżych wydrylowanych
  • kieliszek wiśniówki (jeśli korzystamy ze świeżych wiśni)

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Wiśnie z nalewki nie mogą się marnować, dlatego odgrywają niemałą rolę w naszym przepisie. Przepisie, dodamy, wartym wypróbowania.

  1. Wiśnie z alkoholu osączamy, świeże skrapiamy wiśniówką i odstawiamy.
  2. Suche składniki ciasta dokładnie mieszamy w misce. Dodajemy do nich posiekany tłuszcz oraz jajka. Wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C (z termoobiegiem).
  5. Z podanej ilości mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki i mieszamy w niej cukier z budyniami.
  6. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy mieszankę budyniową i jeszcze raz zagotowujemy, ciągle mieszając.
  7. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli zrobił się kożuch – masę blendujemy.
  8. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
  9. Do formy ścieramy połowę ciasta, na starte ciasto wykładamy budyń wymieszany z wiśniami.
  10. Na wierzch ścieramy resztę ciasta.
  11. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.

Jemy i obserwujemy poprawę humoru – a to wcale nie wyłączna zasługa wiśni.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 68