Kruche ciasto z borówkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Kruche ciasto:

Nadzienie:

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj kruche ciasto według instrukcji z opakowania mieszanki Delecta. Wsyp zawartość opakowania do miski, dodaj zimne, pokrojone masło oraz jajko. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i utworzą zwartą masę. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

KROK 2: Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-4 mm, a następnie wyłóż nim formę do tarty (średnica ok. 23 cm), dociskając do brzegów. Nakłuj spód widelcem w kilku miejscach. Schłodź w lodówce jeszcze przez 10 minut.

KROK 3: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wsyp na niego suchą fasolę lub kulki ceramiczne, aby obciążyć ciasto. Piecz przez 15 minut. Następnie usuń obciążenie i piecz kolejne 10 minut, aż ciasto będzie złociste. Odstaw do przestygnięcia.

KROK 4: Przygotuj nadzienie. W misce zmiksuj mascarpone, śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy i jajka, aż powstanie jednolita masa. Na przestudzony spód wyłóż połowę borówek, a następnie zalej je masą serową. Rozłóż resztę borówek na wierzchu.

KROK 5: Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz przez około 30-35 minut, aż masa serowa się zetnie, a borówki zmiękną. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj świeżymi borówkami i listkami mięty.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy