fbpx
Kruche ciasto z borówkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche ciasto z borówkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Kruche ciasto:

Nadzienie:

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj kruche ciasto według instrukcji z opakowania mieszanki Delecta. Wsyp zawartość opakowania do miski, dodaj zimne, pokrojone masło oraz jajko. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i utworzą zwartą masę. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

KROK 2: Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-4 mm, a następnie wyłóż nim formę do tarty (średnica ok. 23 cm), dociskając do brzegów. Nakłuj spód widelcem w kilku miejscach. Schłodź w lodówce jeszcze przez 10 minut.

KROK 3: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wsyp na niego suchą fasolę lub kulki ceramiczne, aby obciążyć ciasto. Piecz przez 15 minut. Następnie usuń obciążenie i piecz kolejne 10 minut, aż ciasto będzie złociste. Odstaw do przestygnięcia.

KROK 4: Przygotuj nadzienie. W misce zmiksuj mascarpone, śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy i jajka, aż powstanie jednolita masa. Na przestudzony spód wyłóż połowę borówek, a następnie zalej je masą serową. Rozłóż resztę borówek na wierzchu.

KROK 5: Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz przez około 30-35 minut, aż masa serowa się zetnie, a borówki zmiękną. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj świeżymi borówkami i listkami mięty.

Kruche ciasto z borówkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+