1h 30min 16 porcji Średni
Kruche ciasto – sernik krople rosy
Kruche ciasto – sernik krople rosy

Kruche ciasto – sernik krople rosy

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego Delecta
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki letniego mleka
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli

Warstwa piany:

  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Jak przygotować sernik krople rosy?

Klasyka wśród ciast – sernik. Klasyk, jednak każda rodzina i każdy dom posiada własny przepis. Polecamy wypróbowanie naszej propozycji.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Do dużej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy 2 żółtka, jajo oraz tłuszcz i miksujemy, a pod koniec zarabiamy do połączenia wszystkich składników.
  3. Formę do pieczenia o wymiarach około 25×35 cm smarujemy tłuszczem i wyklejamy ciastem dno i boki.
  4. Twaróg mielimy i umieszczamy go w dużej misce.
  5. Do sera dodajemy 1 szklankę cukru, 3 żółtka, budynie oraz olej.
  6. Całość miksujemy na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  7. W drugiej misce ubijamy pianę z 3 białek ze szczyptą soli, a gdy będzie sztywna dodajemy ją do sera i mieszamy delikatnie.
  8. Masę serową wykładamy na kruchy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
  9. Pod koniec pieczenia ubijamy pianę z 2 białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru, wykładamy na podpieczoną masę serową i pieczemy przez kolejne 15 minut.
  10. Sernik podajemy wystudzony.
  11. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Na pewno domownicy poproszą o dokładkę!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: