Kruche ciasto - kruche cudeńka - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 32
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Kruche cudeńka do idealny towarzysz popołudniowej kawy. Jeśli znajomi zapowiedzieli się na kawie za 1,5 godziny, a Wasza szafka ze słodyczami świeci pustkami, właśnie znaleźliście ratunek.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Ciasto przygotowujemy, miksując mieszankę do wypieku kruchego ciasta z żółtkiem oraz masłem i sokiem z cytryny.
  3. Wyrobioną masę wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką i wykrawamy dowolne kształty foremkami lub szklanką.
  5. Układamy na blasze, smarujemy wierzch ciastek pozostałym białkiem i posypujemy dodatkami: część brązowym cukrem, część czekoladą i część skórką pomarańczową.
  6. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika na 30 minut, po czym wyciągamy do całkowitego ostudzenia.
  7. Dekorujemy pikiem.

Nie pozostało nic innego, jak zacząć parzyć kawę i czekać na gości.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy