fbpx
Tarta leśna - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta leśna
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 75

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 250 g świeżych owoców leśnych (maliny; borówki; jeżyny)
  • 250 g kwaśnej śmietany 18% tł. z kubeczka (ok. 1 szkl.)
  • 75 ml mleka (ok. 1/3 szkl.)
  • 2 jaja

Przygotowanie

Tarta ta przywodzi na myśl długie spacery po lesie i niezapomniany smak owoców zrywanych prosto z krzaka...

  1. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C  (bez termoobiegu).
  2. Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Ciastem wykładamy formę na tartę (ok. 24 cm średnicy).
  4. Wstawiamy na 20-30 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż ciasto się zarumieni.
  5. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  6. Myjemy i odsączamy owoce.
  7. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy mleko oraz jaja, mieszamy do połączenia.
  8. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wykładamy owoce.
  9. Owoce zalewamy przygotowaną masą.
  10. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
  11. Tartę podajemy wystudzoną.
  12. Przed podaniem, każdy kawałek dekorujemy pikiem.

Jest to jeden z pyszniejszych lipcowych deserów.

Tarta leśna

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+