Tarta leśna

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 15min
  • 12 porcji
  • 0
Tarta leśna
Tarta leśna

Tarta leśna

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 15min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 250 g świeżych owoców leśnych (maliny, borówki, jeżyny)
  • 250 g kwaśnej śmietany 18% tł. z kubeczka (ok. 1 szkl.)
  • 75 ml mleka (ok. 1/3 szkl.)
  • 2 jaja

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Tarta ta przywodzi na myśl długie spacery po lesie i niezapomniany smak owoców zrywanych prosto z krzaka…

  1. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C  (bez termoobiegu).
  2. Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Ciastem wykładamy formę na tartę (ok. 24 cm średnicy).
  4. Wstawiamy na 20-30 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż ciasto się zarumieni.
  5. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  6. Myjemy i odsączamy owoce.
  7. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy mleko oraz jaja, mieszamy do połączenia.
  8. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wykładamy owoce.
  9. Owoce zalewamy przygotowaną masą.
  10. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
  11. Tartę podajemy wystudzoną.
  12. Przed podaniem, każdy kawałek dekorujemy pikiem.

Jest to jeden z pyszniejszych lipcowych deserów.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 43