1h 15min 12 porcji Łatwy
Tarta leśna
Tarta leśna

Tarta leśna

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 250 g świeżych owoców leśnych (maliny, borówki, jeżyny)
  • 250 g kwaśnej śmietany 18% tł. z kubeczka (ok. 1 szkl.)
  • 75 ml mleka (ok. 1/3 szkl.)
  • 2 jaja

Jak przygotować tartę leśną?

Tarta ta przywodzi na myśl długie spacery po lesie i niezapomniany smak owoców zrywanych prosto z krzaka…

  1. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C  (bez termoobiegu).
  2. Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Ciastem wykładamy formę na tartę (ok. 24 cm średnicy).
  4. Wstawiamy na 20-30 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż ciasto się zarumieni.
  5. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  6. Myjemy i odsączamy owoce.
  7. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy mleko oraz jaja, mieszamy do połączenia.
  8. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wykładamy owoce.
  9. Owoce zalewamy przygotowaną masą.
  10. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
  11. Tartę podajemy wystudzoną.
  12. Przed podaniem, każdy kawałek dekorujemy pikiem.

Jest to jeden z pyszniejszych lipcowych deserów.

Średnia: 4,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: