PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Kruche ciastka wielkanocne
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
30
czas przygotowania:
40 min.
Składniki
Ciasto:
- 4 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 400 g mąki tortowej
Krem:
- 70 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciepłego mleka
Dekoracja:
Przygotowanie
KROK 1: Z podanych składników zagnieć ciasto. Możesz to zrobić robotem planetarny. Rozwałkuj go między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wycinaj małe ciasteczka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie perforowanej.
KROK 2: Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ciasteczka na złoty kolor.
KROK 3: Miękkie masło zmiksuj na puch. Dodaj gorące mleko - połącz. Wsyp cukier i mleko w proszku a następnie ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.
KROK 4: Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż między wystudzone ciasteczka, dociśnij by cześć kremu wyszła poza markizę i zanurz w kolorowych posypkach.
KROK 5: Część ciasteczek udekoruj tylko Fajnym Pisakiem i posyp kolorowymi posypkami od Delecty.