Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów - Delektujemy.pl

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta Karpatka Delecta
  • 5 jaj
  • 250 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru
Przygotowanie Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów - Delektujemy.pl

KROK 1

Pieczemy ciasto Karpatka wg instrukcji podanej na opakowaniu, dodając 4-5 jaj, 250ml wody i 125ml wody. Nadajemy im okrągły kształt.

Przygotowanie Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów - Delektujemy.pl

KROK 2

Przygotowujemy bitą śmietanę z 500ml schłodzonej śmietanki 30%. Wypełniamy nią eklery.

Przygotowanie Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów - Delektujemy.pl

KROK 3

Ze 150g cukru robimy karmel i każdego eklera nim smarujemy.

Przygotowanie Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów - Delektujemy.pl

KROK 4

„Kleiste” eklery kładziemy na talerzy od największych…

Przygotowanie Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów - Delektujemy.pl

KROK 5

… do najmniejszych, formując wieżę. Pamiętamy o karmelu!

Przygotowanie Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów - Delektujemy.pl

KROK 6

Gotową konstrukcję dekorujemy karmelem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy