Kremowy sernik chałwowy z toffi i białą czekoladą
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
180 min.
Składniki
Ciasto:- 1 szklanka mąki
- 90 g masła
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
- 900 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
- 300 g białej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
- 250 g chałwy pokrojonej na małe kawałki i roztartej widelcem
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Przygotowanie
Marzenia są po to by je spełniać, a ten sernik smakuje jak spełnienie marzeń.
- Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 200 stopni C (na grzałce góra/dół).
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodajemy cukier puder, żółtka i cukier wanilinowy, szybko wyrabiając ciasto.
- Wyklejamy nim spód tortownicy, wierzch wygładzając.
- Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
- Spód podpiekamy około 10 minut i odstawiamy do przestudzenia.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
- Zmielony ser ucieramy mikserem z cukrem i jajkami.
- Dodajemy resztę składników masy i wystudzoną czekoladę, miksując na średnich obrotach na gładko.
- Jeśli masa serowa nie jest wystarczająco słodka, w miarę potrzeby dosładzamy i miksujemy.
- Tortownicę owijamy z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej.
- Podpieczony spód prószymy kaszą manną lub bułką tartą i wylewamy masę serową na ciasto.
- Tortownicę wstawiamy do większej formy, umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150-160°C (termoobieg) i do połowy wysokości większej formy nalewamy wrzątek.
- Pieczemy około 50-60 minut, do momentu, gdy po poruszeniu tortownicą sernik nie faluje, ale nadal lekko drży na samym środku.
- Upieczony sernik pozostawiamy do przestudzenia w piekarniku, po czym wstawiamy do lodówki na noc.
- Na patelni lub w rondelku karmelizujemy cukier.
- Dodajemy masło i śmietankę, mieszając, podgrzewamy kilka minut, aż masa będzie idealnie gładka i nieco zgęstnieje.
- Gorącą masą toffi wykańczamy wierzch sernika.
- Polewę smak ciemnej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy sernik.
- Ozdabiamy pikiem.
Istne szczęście na talerzu.