fbpx
Sernik czekoladowy na spodzie rodzynkowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik czekoladowy na spodzie rodzynkowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 120

Składniki

Spód:

Masa serowa:

  • 900 g sera w wiaderku
  • 400 ml mleka
  • 220 g cukru białego
  • 90 g czekolady deserowej
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 budyń śmietankowy Delecta
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Sos:

  • 250 g mrożonych wiśni
  • 60 g żurawiny Bakalland
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

KROK 1: Ciasteczka zblendować blenderem z rodzynkami, dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć masą dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 2: Ser wymieszać z cukrem i solą. Czekoladę roztopić z masłem, dodać do sera, wbić jajka, wymieszać. Kakao i budyń wymieszać w połowie mleka, wlać do masy serowej, dodać pozostałe mleko, wymieszać.

KROK 3: Masę wylać na rodzynkowy spód. Piec w temp. 180 stopni C przez około 50 minut (boki powinny być ścięte, a środek lekko się poruszać). Wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

KROK 4: Wiśnie rozmrozić. Wraz z sokiem włożyć je do garnka, dodać żurawin, cukier, mąkę ziemniaczaną, zagotować. Gotować jeszcze kilka chwil, aby sos się zredukował. Część wiśni wyjąć z sosu, pozostały zmiksować blenderem na gładko. Dodać ponownie wiśnie, wymieszać, wylać na wierzch schłodzonego sernika.

Sernik czekoladowy na spodzie rodzynkowym - Delektujemy.pl

Sernik czekoladowy na spodzie rodzynkowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+